San Sebastian - (Donastia) mooie stad

13 september 2022 - Deba, Spanje

Vanochtend tegen kwart over 10 vertrokken we naar San Sebastian. Het is een grote stad, maar wij hebben ons voornamelijk opgehouden in het oude stadsdeel (Parte Vieja) Het staat bekend om zijn vele cafeetjes en restaurants. We vonden al snel een parkeerplaats en liepen zo in de richting de oude stad. Toen we de parkeerkelder uitkwamen, schrokken we van Gre, omdat hij blijkbaar met zijn hoofd tegen een soort van reclamebord aanliep. Gelukkig was dit een van Gre zijn vele ‘toneelacts’, een grapje dus, hij sloeg met zijn hand tegen het bord en het leek net of hij er met zijn hoofd tegen aan kwam.  Een lekker kopje koffie leek ons wel een goed idee en al snel vonden we een mooi terrasje. Daarna uiteraard even de pot spekken, en de dames konden niet wachten om de vele winkeltjes te bestormen. Gre en ik gingen op zoek naar de Mercado de la Brexta, de overdekte voedselmarkt waar je groenten, vlees, vis, Spaanse hammen kunt kopen. Het water loopt je in de mond, als je langs zoveel lekkers loopt, dus moesten we ons beheersen om niet gelijk al een zakje Iberico ham te kopen. We zouden straks gaan eten, dus moesten we wel een beetje ‘trek’ creëren. Bij de vishandel vonden we een kraam waar complete tonijnen werden geslacht, schitterend om te zien. Met grote messen wordt zo’n tonijn vakkundig van zijn Ingewanden ontdaan, en daarna worden er hele mooie plakken tonijn gesneden. Nadat we hier met bewondering naar hadden gekeken, slenterden we rustig de kleine straatjes door.  Uiteindelijk zagen we ook Jo en Hedi weer, doordat we ze  via Whatsapp “deel je locactie” terug vonden. Wat een handige app is dat, zo raak je nooit je vrouw kwijt!! Tussen een van de straatjes door zagen we een groot plein. het “Plaza de la Constitucion” , rondom  zijn de balkons van de appartementen genummerd. Dat stamt nog uit de tijd dat hier vroeger het stierenvechten plaatsvonden. Het plein werd dan ‘omgebouwd’ tot stieren arena. We besloten hier een lekker ‘San Miquel’ tapbiertje te nemen. We hadden nog steeds niets gegeten, ook al kwamen we langs heel veel kleine barretjes, en overal de bekende tapeo, oftewel “pincho’s”Pimpelen (txikiteo) en snacken (tapeo) zijn dagelijkse rituelen en overal die te kleine  tafeltjes in de straten, waar iedereen op zijn manier de soms ingewikkelde tappas constructies in zijn / of haar  mond stopt. Omdat er standaard geen bestek wordt meegeleverd (je moet er om vragen) is het een kunst om alles goed naar binnen te krijgen. Je krijgt zo wie zo vette handen, en als je een beetje pech hebt valt er zeker wat op je kleren.  Ik had vanochtend  een schone broek aan getrokken en ja hoor…. 

Dat weerhield ons er niet van om toch ook maar eens een paar lekkere tappas uit te kiezen en deze lekker aan een te klein tafeltje op te eten. Glaasje Txakoli (witte wijn) erbij en oh wat is dat smullen. Het is ook heerlijk om in al die straatjes naar de vele mensen te kijken. Nadat we klaar waren met txikiteo en tapeo liepen we richting de haven. Het was eb, maar in het natte zand waren prachtige ‘kunstwerkjes’ te zien. De naam van de artiest stond erbij, en je kon al je dat wilde geld naar beneden op het strand gooien. De dames zagen in de verte de ZARA, en konden natuurlijk hun geluk niet op. Gre en ik besloten de Fnac binnen te lopen. We kwamen langs een prachtige kathedraal, die gedeeltelijk in de stijgers stond en je kon horen dat ze de stenen aan het zandstralen waren. Na verloop van tijd vonden we Jo en Hedi terug en liepen we weer in de richting van de auto. Tot we een “Sketches” winkel zagen, de sneakers die sommigen van ons ook al dragen. Gre vond weer een mooi paar, passen en ze zaten goed, dus kopen. Op het 2e paar dat je ging kopen kreeg je dan 30%, Jo zag ook een paar mooie en die gingen ook mee in de tas. Een geslaagde koop om zo naar te zeggen, op naar de auto kwamen we ook door het wat modernere San Sebastián en dronken nog een lekkere cola, jus d’orange en biertjes. Daarna met de auto weer terug naar camping Itxaspe. Een prachtige stad, een wat luxere uitstraling dan Bilbao maar wel met dezelfde karakteristieke Baskische eetcultuur. We blijven nog 1 nachtje hier en dan rijden we morgen in de richting van Frankrijk via de Pyreneeën. We denken dat we nog 2 nachtjes in Cap d’Agde overblijven, we gaan het zien. Groeten maar weer van ons allen, buenos noches. 🙋

Foto’s